Refugi antiaeri del Parc Dalmau

que fer

Refugi antiaeri del Parc Dalmau

Refugi antiaeri del Parc Dalmau

El refugi antiaeri del Parc Dalmau ha esdevingut un bé cultural d’interès local, adscrit al Museu Arxiu, a través del qual es pot descobrir un dels capítols més importants de la història de Calella: la Guerra Civil.

El cop d’estat militar del 18 de juliol de 1936 contra la legalitat representada pel Govern de la República, va comportar l’esclat de la Guerra Civil espanyola (1936- 1939). Un dels factors més importants en el decurs del conflicte va ser la guerra aèria. L’exèrcit franquista, amb l’ajut de les aviacions italiana i alemanya, va dur a terme bombardejos sistemàtics sobre la població civil, i va fer de la rereguarda un altre front de guerra.

Aquest fet va provocar que es construïssin milers de refugis antiaeris, públics i privats, arreu de Catalunya. Amb aquest propòsit, la Generalitat de Catalunya va crear, el juny de 1937, la Junta de Defensa Passiva, que es va estendre a l’àmbit local. A Calella es van construir tres refugis: el del Roser, el del Parc i el de la Granja. El refugi del Parc té una galeria principal de 66 metres de llargada, 2 metres d’alçada i 2 metres d’amplada, també té tres galeries transversals de més de 20 metres de llargada cadascuna.

Calella va patir dos bombardejos aeris. El primer es va produir el 4 d’abril de 1937 quan un avió trimotor provinent de l’illa de Mallorca, va bombardejar la Fàbrica Llobet-Guri causant nombrosos danys materials però cap víctima entre la població. Més greu va ser el bombardeig del 24 de novembre de 1938, quan quatre bombes van causar tres morts, diversos ferits i impor- tants danys als habitatges. Avui el refugi del Parc és un vestigi representatiu de la lluita per a la consecució dels drets i les llibertats democràtiques a Catalunya.

L’Ajuntament de Calella, amb la col·laboració del Memorial Democràtic, va restaurar i senyalitzar el Refugi antiaeri del Parc Dalmau per a fer-lo visitable, inaugurant l’espai l’11 d’abril del 2010 i incloent-lo en la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya. La visita es complementa amb panells explicatius i una museografia pròpia, a més de l’audiovisual “Testimonis de guerra” on diverses persones de Calella expliquen les seves vivències al llarg dels anys de la guerra civil i la postguerra.

HORARIS

  • De l'1 d'octubre al 30 de juny: dissabtes, diumenges i festius de 10.00 a 14.00 h
  • Juliol i agost : de dimarts a diumenge i festius de 17.00 a 21.00 h
  • Setembre : de dimarts a diumenge i festius de 10.00 a 14.00 h
PREUS
 
Entrada normal: 1,00 €
Entrada reduïda: 0,50 €
Entrada combinada Refugi+Museu+Far: 3,50 €

Informació d'interès

  • Nom: Refugi antiaeri del Parc Dalmau 
  • Adreça: Parc Dalmau, s/n 
  • Contactar: m.calella@diba.cat 
  • Telèfon: +34 93 769 51 02
 

Altres activitats

també et poden interessar