Museu-Arxiu Municipal J.M. Codina i Bagué

que fer

Museu-Arxiu Municipal J.M. Codina i Bagué

Viatge al passat

El Museu pluridisciplinar d’on destaca la Pinacoteca Gallart i la Farmàcia Barri. A més, disposa d’un arxiu amb informació general i documental, i un pati destinat a usos públics.

El Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep M. Codina i Bagué, al centre històric d'aquesta població del Maresme, és un museu local pluridisciplinari que investiga, conserva i difon els diferents aspectes del patrimoni de la ciutat. És instal·lat en un gran casal del segle XVII, connectat per un gran pati amb l'arxiu, que es troba en un edifici de nova planta que dóna al carrer de Bartrina. La superfície total de les instal·lacions del museu és de 1.145 m2.

La iniciativa ciutadana

El Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep M. Codina i Bagué va ser fundat el juny del 1959 per iniciativa d'un grup de calellencs amb inquietuds pel patrimoni de la ciutat. El 1961 es va dotar d'un petit magatzem i d'un reglament de règim interior, però la manca de suport institucional va impedir el seu desenvolupament. L'any 1978 es van començar les obres de condicionament parcial de la planta baixa de l'actual edifici, de manera que al desembre de l'any següent es van obrir al públic les dues primeres sales. Aquest edifici és un gran casal de tres plantes, edificat al segle XVII, del qual destaca la façana, amb un portal adovellat de mig punt i finestrals amb llinda recta, brancals i ampit de pedra, sense ornamentar. Al capdamunt s'hi veuen les mènsules d'un matacà ja desaparegut.

Des de 1979, el creixement qualitatiu i quantitatiu del museu i de les seves col·leccions ha estat constant, gràcies a la col·laboració ciutadana, fins a esdevenir la institució fonamental en la gestió i la conservació del patrimoni local. El 1982 l'Ajuntament li va atorgar personalitat jurídica, en instituir la Fundació Pública Municipal Museu-Arxiu de Calella. Posteriorment es va crear l'Associació d'Amics del Museu per canalitzar la col·laboració ciutadana. L'arxiu històric compta amb un important fons documental, que es nodreix de les aportacions municipals i de diverses entitats i famílies calellenques, amb documents que es remunten fins al segle XI.

La col·lecció es compon majoritàriament d'objectes relacionats amb la ciència i la tècnica, especialment vinculats a la fabricació de gèneres de punt i d'objectes artístics. També hi ha elements d'arts decoratives i materials arqueològics, fruit de les excavacions a la vil·la romana del municipi.

Actualment supera els quinze mil objectes. Aquestes col·leccions es mostren al públic a les tres plantes de l'edifici principal, amb més de 500 m2 d'espai expositiu.

L'exposició permanent tracta sobre la història de Calella i del Maresme. Ofereix una gran diversitat d'objectes patrimonials: minerals, fòssils, materials arqueològics, rajoles, ceràmica popular, maquinària tèxtil, mostraris de gèneres de punt, eines d'oficis tradicionals, documents, vestits, robes, brodats... A més de la Pinacoteca Gallart, una farmàcia de començament del segle XX i la reproducció d'una cuina antiga. Els materials que no estan exposats es conserven en un magatzem de l'edifici nou.

El funcionament del museu es basa en el treball voluntari dels seus col·laboradors, tot i que des de 1982 té la consideració de Fundació Pública Municipal, dirigida per un patronat i un consell de gerència. Disposa d'una Associació d'Amics del Museu que li presta suport.

Col·leccions i contingut

A la planta baixa, a la dreta de l'entrada, hi ha una sala pluridisciplinari, destinada especialment al públic escolar, on es mostren minerals, fòssils i materials arqueològics trobats a la població. En destaquen les àmfores, algunes de les quals de fabricació local, els ungüentaris, un cep de plom d'àncora romana, una pedra de molí i una col·lecció de peses de teler, que fan referència al primer precedent de l'activitat tèxtil a la població. Al costat hi ha una sala petita amb una mostra de ceràmica popular i de rajoles dels segles XVIII al XX.

El passat tèxtil

A l'esquerra de l'entrada hi ha dues sales que mostren un conjunt de maquinària tèxtil i mostraris de gènere de punt, una activitat que va donar molt de renom a Calella entre 1767, quan arribà el primer teler, i la Guerra Civil. El producte local per excel·lència eren les mitges de seda i de cotó.

La visita segueix per una sala dedicada a recordar els oficis tradicionals i les seves eines, agrupades per professions dins de grans vitrines i complementades amb plafons informatius.

El comerç amb ultramar

La següent sala conté documentació referida al comerç entre la ciutat i les colònies d'ultramar. Aquests contactes comercials van ser molt importants des del darrer terç del segle XVIII fins a la pèrdua de les colònies, i anà acompanyat d'una important indústria de construcció naval. Des de 1854, a Calella es construïen grans vaixells i barques de pesca.

La Pinacoteca Gallart

El primer pis del museu està dedicat íntegrament a la Pinacoteca Gallart, amb més de dues-centes obres, que s'exposen de forma rotativa. Es tracta d'olis i dibuixos de tècniques variades, de tipus figuratiu, produïts per l'artista calellenc Lluís Gallart i Garcia. Per la seva singularitat, la Pinacoteca Gallart disposa d'un organisme propi dedicat a la seva conservació, gestió i difusió.

Una farmàcia modernista

A la segona planta s'hi ha reinstal·lat la farmàcia Barri de Calella, d'estil modernista amb aportacions d'elements més antics. En destaca el mobiliari, blanc i daurat, amb decoració floral i vitrines coronades per arcs conopials, on es mostren els pots de farmàcia i el material de laboratori. De la farmàcia es passa a les dues sales més recents del museu, que contenen la reproducció d'una cuina antiga amb tots els seus estris, les ceràmiques i les eines de ferro.

A les parets s'hi exposen diverses col·leccions de pesos i mesures que complementen el conjunt.

Les puntes

La darrera sala es dedica a l'exposició d'una mostra de vestits, robes i brodats, així com blondes, randes i puntes produïdes per les puntaires locals, que van assolir molta fama a partir del segle XVIII. Gairebé totes les dones del poble es dedicaven a aquesta activitat.

HORARIS

 • Del 15 d'abril al 14 d'octubre: de dimarts a dissabte de 18.00 a 21.00 h.
  Diumenges i festius d'11.00 a 14.00 h.
 • Del 15 d'octubre al 14 d'abril: de dimarts a dissabte de 17.00 a 20.00 h.
  Diumenges i festius d'11.00 a 14.00 h 

PREUS

Entrada normal: 2,00 € 
Entrada reduïda: 1,00 € 
Entrada combinada: Museu + Far + Refugi: 3,50 € 

Informació d'interès

 • Nom: Museu-Arxiu Municipal de Calella Josep Mª Codina i Bagué  
 • Adreça: Escoles Pies, 36  
 • Contactar: m.calella@diba.cat
 • Telèfon: +34 93 769 51 02


 

Altres activitats

també et poden interessar