Constarà de tres recorreguts que seran circulars i tindran arribada i sortida al pont de fusta de la Riera Capaspre
L’Ajuntament de Calella iniciarà els treballs per a habilitar un nou circuit inclusiu “Sumant Capacitats”, que constarà de tres recorreguts que passaran per espais naturals com el passeig de Garbí, el Far, les Torretes, el pont de fusta sobre la carretera, la miranda de la Roca Grossa i els camins de ronda, i que tindrà com a objectiu fomentar la pràctica de l’activitat física a l’aire lliure entre els col·lectius de persones que tenen diversitat funcional.
Aquest projecte s’ha treballat des de l’Àrea d’Esports de la mà del regidor Xavier Arnijas i el tècnic d’esports Joan Ferrer, i ha comptat amb la col·laboració del regidor Xavier Casillanis.
Els circuits inclusius a la natura, amb el suport de la Diputació de Barcelona, són una iniciativa de BOX21 de la Fundació Itinerarium, entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu ajudar a millorar la qualitat de vida i fomentar la pràctica de l’esport, corrent i caminant, entre les persones amb més dificultats. La principal novetat és que són recorreguts adaptats a tothom, senyalitzats permanentment, en diferents ciutats i pobles del país. Actualment hi ha una quinzena de circuits inclusius operatius a Catalunya i una quinzena més de projectats, que s’obriran properament.
A Calella, el circuit constarà de tres traçats que recorreran diferents espais naturals emblemàtics de la ciutat, i que tindran arribada i sortida al pont de fusta de la Riera Capaspre. El primer, amb una senyalització taronja, tindrà una distancia de 1,4 quilòmetres i desnivell acumulat de 20 metres. El recorregut passarà íntegrament pel passeig de Garbí i estarà dissenyat especialment per a persones amb visibilitat reduïda. El segon traçat, marcat de color blau, serà apte per a tot tipus de cadires de rodes i tindrà una distancia de 4,4 quilòmetres i un desnivell acumulat de 150 metres, i passarà per a tots els indrets relacionats, excepció feta de les Torretes. L’últim recorregut, senyalitzat amb el color rosa, tindrà una distància de 4,8 quilòmetres i un desnivell acumulat de 240 metres. Està considerat el traçat més exigent dels tres i estarà dissenyat especialment per a persones amb dificultats intel·lectuals o físiques, però amb la suficient mobilitat. Aquest tercer circuit recorrerà tots els espais naturals de la proposta.
El circuit inclusiu es complementa amb la implementació en diferents indrets del recorregut d’un joc mòbil anomenat “Joc de Valors” dirigit a escoles, entitats socials, ciutadans i turistes que té com a objectiu promoure valors, la història de la ciutat, l’entorn i la inclusió social.
El projecte, que neix d’una proposta del grup municipal d’ERC, té un cost total de 10.527,00 € (IVA inclòs) que inclou l’estudi i creació del circuit inclusiu, la implementació de l’app “Joc de Valors” i les xerrades i suport de la Fundació. La Diputació de Barcelona concedeix un ajut de 5.000,00 €.
La Fundació Itinerarium impulsa aquest projecte, que encapçala Anna Vives, coneguda, entre altres, per ser la creadora de la tipografia que porta el seu nom, Anna, i per haver estat nominada a Catalana de l’Any. El projecte no només vol sensibilitzar sobre les capacitats de les persones sinó tirar endavant iniciatives que ajudin a millorar la seva satisfacció personal. El director tècnic dels circuits inclusius Sumant Capacitats és Eduard Jornet, actual director de la Volta Cerdanya Ultrafons. Els padrins del projecte són els campions del món de curses de muntanya Kilian Jornet i Núria Picas.